15 Aralık 2009 Salı

nanook of the north ( kuzeyli nanook) -1-



Acı bir kemanla başlıyor yolculuk. Su; en büyük nimet. Suyun üzerinde gezeleyen buzullar.

Siyah bir kamera görüntüsü; iliştiriyor buzu, suyu ve dünyayı. Karartı karartı ilerleyen hedef bir yüzde sabitleşiyor. Evet, bu yüz bir insan yüzü olmalı. Kutuplarda, soğuğun en acımasız ve haşin olduğu bir bölgede, bir insan yüzü. Orada yaşıyor olmalı.


Çekik gözlerinden, şefkat, sıcaklık ve sadakat fışkırıyor. Sevimsiz kamera bütün aile bireylerinin çehrelerinde duraklıyor. Ne acı yüzler. Ne acı ki çok güzel gülüyorlar. Demek insan olmak böyle bir şey. Ne güzel aile; "Nanook" un ailesi.


Güçlü, becerikli ve sevimli Nanook. Allee, Nyla, Cunayov, Camock; ne kadar iyiler.


Film, kuzeyde, buzullarda yaşayan bir ailenin yaşamıyla ilgili. 1922 yapımı bir film. Belgesel film dalında bir ilk. Bayağı çetrefilli olmuş filmin çekimleri. Onu yazmayayım, araştırmak güzel şeydir. Evet, ne demiştik? Film ailenin yaşantısıyla ilgili. Aslında yaşayış biçimleriyle desek daha doğru olur. Avlanma, alışveriş ve evlerini nasıl imar ettiklerini bu film sayesinde öğreniyoruz.

Filmi teknik anlamda değerlendirmek doğru olmaz. En azından benim için. Bu konularda yeterli düzeyde at koşturamam çünkü. Sadece, filmde gözüme çarpan bir kaç sahneyi, yormadan ve sıkmadan yorumlayabilirim. Zaten film, gerçeğin aynısı. İçinde bozulma gösterilmeden, bulandırılmadan ve her ne kadar aynı akışta da ilerlese bir o kadar da sıcak aktarılmış. İşte bu filmi izlenebilir kılan, gerçek, sıcak ve yabancılaştığımız insanların yaşamı...


-1-

1 yorum:

  1. Hey there this is kind of of off topic but I
    was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
    if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    My weblog :: Zahngold

    YanıtlaSil